Nullamlacus dui ipsum

Nullamlacus dui ipsum conseque loborttis non euisque morbi penas dapibulum orna. Urnaultrices quis curabitur phasellentesque congue magnis vestibulum quismodo nulla et feugiat. Adipisciniapellentum leo ut consequam ris felit elit id nibh sociis malesuada.

Continue Reading »



  • img1
  • img2
  • img3
  • img4
  • img5

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

 

Στη δυτική περιοχή της πόλης της Πάφου, πάνω σε ένα ύψωμα που δεσπόζει της παραλιακής πεδιάδας των Τάφων των Βασιλέων, βρίσκεται η συνοικία του Μουττάλου. Πήρε το όνομά της από τη θέση της, καθώς βρίσκεται χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, πάνω ακριβώς από τη θάλασσα.  Η συνοικία αυτή, η οποία είναι τουρκοκυπριακή, κατοικείτο μέχρι το 1974 από Τουρκοκύπριους, πράγμα το οποίο είναι εμφανές, τόσο από την αρχιτεκτονική των σπιτιών, όσο και από την ύπαρξη στην περιοχή τζαμιού (μιναρέ) καθώς και άλλων τούρκικων μνημείων. 

Προχωρώντας στα δυτικά της κεντρικής  πλατείας της συνοικίας, και περνώντας κάτω από μια μεταλλική αψίδα στην οποία αναγράφεται το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ – Τα σύνορα μας οι ακτές της Κερύνειας», ο επισκέπτης συναντούσε μέχρι πρόσφατα (Γενάρη 2014), ένα παλιό, επιβλητικό, διώροφο κτίριο, αποτελούμενο από δύο πτέρυγες, στο οποίο στεγαζόταν το Ε΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου.  Το κτίριο αυτό πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, αποτελούσε τα γραφεία της Τουρκοκυπριακής Διοίκησης.  Στη νότια αυλή του  υψώνεται επιβλητικό ένα τουρκοκυπριακό μνημείο. Το κτίριο αυτό χρησιμοποιείτο και ως φυλακή, πράγμα που αποδεικνύει ο χώρος με τα τρία κελιά που  βρισκόταν στο εσωτερικό του κτιρίου, στο τέρμα του κεντρικού διαδρόμου του ισογείου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πρόσοψη του παλιού Ε' Δημοτικού Σχολείου Πάφου

 

Μετά τις συμφωνίες της 3ης  Βιέννης το 1975, που ακολούθησαν τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974, η τουρκική συνοικία της Πάφου «Μούτταλος», εκκενώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.  Αμέσως τα τουρκοκυπριακά σπίτια άρχισαν να κατοικούνται από τους ξεσπιτωμένους Ελληνοκύπριους.  Οι πρώτοι κάτοικοι της συνοικίας Μουττάλου προέρχονταν από 70 διαφορετικές κοινότητες.  Σε όλες τις οικογένειες παραδόθηκαν  σπίτια και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια εθεωρείτο απαραίτητη. 

Μια από τις βασικές κοινωνικές ανάγκες ήταν και η ίδρυση σχολείου σ’ αυτή τη συνοικία. Έτσι το Σεπτέμβρη του 1975 η Κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει τα κτίρια, που χρησιμοποιούσε η Τουρκοκυπριακή Διοίκηση σε σχολείο.  Το σχολείο λειτούργησε για πρώτη φορά στο κτίριο αυτό τη σχολική χρονιά 1975-1976, αφού πρώτα έγιναν κάποιες επεμβάσεις (π.χ. χαλάστηκαν αρκετοί μεσότοιχοι για να γίνουν αίθουσες διδασκαλίας). Κατά τη σχολική χρονιά 1977-1978 ο αριθμός των μαθητών ανήλθε στους 350.  Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που είχε ποτέ το σχολείο.  Σταδιακά άρχισε να μειώνεται. Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2015-2016, ο μαθητικός πληθυσμός ανέρχεται στα 99 παιδιά.

 

 

 

Λόγω της κακής κατάστασης του κτιρίου αλλά και της ακατάλληλης – κακής διαρρύθμισής του (το κτίριο δε σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες και προδιαγραφές που πρέπει να πληρεί ένα σχολείο), για αρκετά χρόνια οι εκάστοτε Σύνδεσμοι Γονέων του σχολείου απαιτούσαν την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου.  Μετά από προσπάθειες σχεδόν οκτώ χρόνων η απόφαση για την κατασκευή καινούριου σχολείου λήφθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014.  Έτσι το Δεκέμβρη του 2013 και συγκεκριμένα κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων,  ο εξοπλισμός του σχολείου μεταφέρθηκε σε νέες προσωρινές εγκαταστάσεις  παραπλεύρως του Δ΄ Δημοτικού Σχολείου Πάφου, στις οποίες λειτουργούσε το σχολείο από το Γενάρη του 2014.  Παράλληλα, στο τέλος του ίδιου μήνα, έγινε και η κατεδάφιση του Ε΄ Δημοτικού Πάφου και οι εργασίες  για την κατασκευή του νέου σχολικού κτιρίου ξεκίνησαν. Το καινούργιο Ε΄ Δημοτικό Σχολείου Πάφου  - Αγίου Δημητρίου λειτουργεί από το Σεπτέμβρη του 2015.  Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 13 Μαϊου 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το καινούργιο Ε' Δημοτικο Σχολείο Πάφου - Αγίου Δημητρίου

 

  • Παιχνίδια

  • Δραστηριότητες

  • Ανακοινώσεις

  • Ημερολόγιο