Nullamlacus dui ipsum

Nullamlacus dui ipsum conseque loborttis non euisque morbi penas dapibulum orna. Urnaultrices quis curabitur phasellentesque congue magnis vestibulum quismodo nulla et feugiat. Adipisciniapellentum leo ut consequam ris felit elit id nibh sociis malesuada.

Continue Reading »



  • img1
  • img2
  • img3
  • img4
  • img5

Συνέντευξη του Διευθυντή κ. Χαράλαμπου Αβερκίου για το Σχολείο μας

Χαράλαμπος Αβερκίου: Ένα από τα καλύτερα σχολεία της Πάφου,  Δημοτικό Πάφου E΄– Αγ. Δημητρίου Paideia news (Mάιος 2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε μια φτωχογειτονιά της Πάφου, στη συνοικία Μουττάλου, λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2015, ένα από τα πιο σύγχρονα  σχολικά κτίρια, προσφέροντας στα παιδιά καλύτερες συνθήκες  μόρφωσης και καλύτερες συνθήκες κοινωνικοποίησης, από αυτές που επικρατούσαν νωρίτερα. Τα εγκαίνια του νέου  σχολικού κτιρίου, που σήμερα στεγάζει το Ε΄ Δημόσιο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο «Αγίου Δημητρίου», εγκαινίασε μόλις πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην  παρουσία των αρχών της πόλης.

Το Δημοτικό Σχολείο στη συνοικία Μουττάλου ιδρύθηκε το 1975 και στεγαζόταν σε ένα παλιό τ/κ κτίριο το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Στο σχολείο αυτό φοιτούσαν κυρίως προσφυγόπουλα. Σήμερα, 42 χρόνια μετά,  στο ίδιο αυτό σχολείο μέσα σε ένα  σύγχρονο κτίριο  φοιτούν  προσφυγόπουλα αλλά και παιδιά από πολλές ξένες χώρες.
 

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά στο Paideia – Νews ο Διευθυντής του  Δημοτικού Σχολείου Πάφου Ε΄- Αγίου Δημητρίου  κ. Χαράλαμπος Αβερκίου.

Προσπάθειες οκτώ χρόνων
ΕΡ.: Πώς έγινε κατορθωτό σε μια φτωχογειτονιά της Πάφου, στη συνοικία Μουττάλου  να βρίσκεται ένα από τα πιο σύγχρονα σχολικά κτήρια, το  Ε’ Δημοτικό και Δημόσιο Νηπιαγωγείο Πάφου- Αγίου Δημητρίου;
ΑΠ: Πράγματι, παρ’ όλες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ευτυχήσαμε όλοι μας να δούμε να ανεγείρεται στη φτωχογειτονιά του Μουττάλου, ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτήρια της πόλης της Πάφου, αλλά και της Κύπρου μας, με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση, που θα το ζήλευε ακόμη και η καρδιά της Ευρώπης. Το αρχιτεκτονικό αυτό στολίδι, ανεγέρθηκε ως αποτέλεσμα των συνεχών προσπαθειών για οκτώ χρόνια, από τον φιλοπρόοδο Σύνδεσμο Γονέων του Σχολείου μας, τον Κοινοτάρχη Μουττάλου αλλά και της Ομοσπονδίας Γονέων Πάφου, προσπάθειες οι οποίες καρποφόρησαν λόγω του συνεχούς ενδιαφέροντος από το ΥΠΠ και γενικότερα της Πολιτείας, σε θέματα που αφορούν στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενη εκπαίδευσης στα παιδιά μας. Ενδιαφέρον που μετουσιώθηκε από τα λόγια στις πράξεις.
Ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ

ΕΡ.:  Πότε ανεγέρθηκε το  νεοσύστατο  σχολικό κτήριο και ποιο κόστος;  Είναι όντως στολίδι, όπως χαρακτηρίζεται;

ΑΠ: Το κόστος ανέγερσης του καινούριου σχολικού κτηρίου (Δημοτικού και Νηπιαγωγείου) ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Η ανέγερση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015. Κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του νέου κτηρίου, λειτουργούσαμε σε λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας. Τον Αύγουστο του 2015, σε περίοδο διακοπών έγινε η μετακόμιση των 2 σχολείων, ούτως ώστε να είναι έτοιμο για λειτουργία με την έναρξη της σχολικής χρονιά 2015-16.
Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να κάνω ιδιαίτερη μνεία σε όλους τους συναδέλφους μου, οι οποίοι εργάστηκαν με πολύ ζήλο και τεράστια υπομονή κάτω από δύσκολες συνθήκες, για να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στα παιδιά μέχρι την αποπεράτωση του σχολείου μας.
Το νέο σχολικό κτήριο του Δημοτικού σχεδιάστηκε ως δωδεκαθέσιο. Περιλαμβάνει αίθουσα Ειδικής Εκπαίδευσης με διαδραστικούς πίνακες και Λογοθεραπείας, αίθουσα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Βιβλιοθήκη, Εργαστήρια Τέχνης, Επιστήμης-Σχεδιασμού & Τεχνολογίας, Μουσικής, Οικιακής Οικονομίας, Κυλικείο, Ιατρείο, Γραφεία Διοίκησης και Δασκάλων. Τέλος διαθέτει μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων και υπόγειο χώρο στάθμευσης.
Το Νηπιαγωγείο σχεδιάστηκε και λειτουργεί ως διθέσιο και περιλαμβάνει 2 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα Ειδικής Εκπαίδευσης και Λογοθεραπείας, Γραφείο Διευθύντριας, κουζίνα και μικρή αποθήκη.
Πράγματι, πολλοί χαρακτηρίζουν το Ε΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου – Αγίου Δημητρίου,  ως «κόσμημα» της εκπαίδευσης, γιατί είναι ένα σύγχρονο, μοντέρνο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών κτήριο, με φωτεινά χρώματα, με δική του αρχιτεκτονική γραμμή και φυσιογνωμία, εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα εποπτικά και οπτικοακουστικά μέσα, διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ συνδυάζει τη λειτουργικότητα, την καλαισθησία και την υπέροχη θέα.

Πολυπολιτισμικό σχολείο
ΕΡ.: Πόσα παιδιά φοιτούν στο Ε΄ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Αγίου Δημητρίου και από ποιες χώρες προέρχονται; Πριν από  αρκετά χρόνια ήταν ίσως το μοναδικό  στον τόπο μας πολυπολιτισμικό σχολείο!
ΑΠ: Το  Δημοτικό Σχολείο Πάφου Ε΄ – Αγίου Δημητρίου είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο με 100 μαθητές Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, καθώς και μαθητές προερχόμενους  από  άλλες 9 χώρες (Ελλάδα, Γεωργία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Αρμενία, Ρωσία, Πολωνία, Συρία).
Πολλές ώρες στήριξης στα αλλόγλωσσα παιδιά
ΕΡ.: Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία  δεν μας χαρακτηρίζουν; Εσείς ως σχολείο  πώς  έχετε πετύχει  την ομαλή ένταξη παιδιών που προέρχονται από τόσες πολλές διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές συνήθειες;
ΑΠ: Προσφέρουμε πολλές ώρες στήριξης στα αλλόγλωσσα παιδιά. Δημιουργούμε μικρές ομάδες μέσα από τις οποίες τα παιδιά δέχονται ολόπλευρη στήριξη στο συναισθηματικό, ψυχοκινητικό και εκπαιδευτικό τομέα. Το σχολείο εντάχθηκε το 2005 στο θεσμό των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (Ζ.Ε.Π.),  θεσμός που αποτέλεσε αντισταθμιστικό μέτρο του ΥΠΠ και προσπάθεια για πρόληψη της σχολικής αποτυχίας, της παραβατικότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού.  Είναι για τους ίδιους λόγους που την παρούσα σχολική χρονιά το σχολείο εντάχθηκε στο νέο πρόγραμμα του ΥΠΠ, «Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης» (ΔΡΑ.Σ.Ε.),  που αντικατέστησε το θεσμό των Ζ.Ε.Π.
Μέσα από τους δύο θεσμούς τα παιδιά είχαν και έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά τόσο σε ενδοσχολικές, όσο και εξωσχολικές δράσεις, συμμετέχοντας σε ένα ευρύ φάσμα εποικοδομητικών δραστηριοτήτων,  είτε σε πρωινό είτε σε απογευματινό χρόνο όπως: προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και ενισχυτικής διδασκαλίας (Eλληνικά, Mαθηματικά, Θέατρο, Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, Χορό, Δημοσιογραφία, Μουσική, Ζωγραφική, Αθλοπαιδιές), επιχορηγημένες εκπαιδευτικές επισκέψεις, εποικοδομητικές διαλέξεις και δράσεις για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, εθελοντικές εκστρατείες, μαθητικά συνέδρια, συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις.
Το Σχολείο λειτουργεί επίσης ως Προαιρετικό Ολοήμερο, θεσμός που ενισχύει τη δημιουργική απασχόληση των μαθητών του. Στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας συμβάλλει επίσης το τριετές  πρόγραμμα Erasmus + (2014-17), στο οποίο συμμετέχουμε από τη σχολική χρονιά 2014-15, σε μια σύμπραξη η οποία αποτελείται από εννιά χώρες: Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Τσεχία. Σύνθημα του σχολείου μας «Γέφυρες κτίζουμε, φράγματα γκρεμίζουμε».

Συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος ο Σύνδεσμος Γονέων
ΕΡ.: Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των γονιών στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου;
ΑΠ.: Πιστεύω, πως οι γονείς αποτελούν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Μόνο με τη συνεργασία σχολείου – γονιών, μπορεί να βελτιωθεί αισθητά η αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να βοηθηθούν έτσι ουσιαστικά τα παιδιά.
Εδώ στο  Δημοτικό Σχολείο Πάφου Ε΄ - Αγίου Δημητρίου, έχω τη χαρά από την περσινή σχολική χρονιά όπου ανέλαβα τη διεύθυνση, να έχω δίπλα μου ένα Σύνδεσμο Γονέων, ο οποίος αποτελεί συμπαραστάτη, συνοδοιπόρο και υποστηρικτή του έργου του σχολείου σε κάθε στιγμή. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να απευθύνω τις θερμότατές μου ευχαριστίες στην Πρόεδρο του Συνδέσμου Γονέων κυρία Μαρίνα Μικάλλη, καθώς και σε όλα τα μέλη του, για την άψογη συνεργασία.

Μέτρα για ανακούφιση των άπορων μαθητών μας
ΕΡ. Υπάρχουν παιδιά στο σχολείο που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα; Πώς το σχολείο αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις;
ΑΠ: Σίγουρα γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες τέτοιων καταστάσεων. Εμείς ως σχολείο έχουμε εφαρμόσει διάφορα μέτρα για ανακούφιση των άπορων μαθητών μας: χορηγείται δωρεάν πρόγευμα, επιχορηγείται το αγώγιο σε εκδρομές και επισκέψεις, λειτουργούμε «κατάστημα  ρουχισμού», το οποίο διαχειρίζονται παιδιά και μπορούν να «ψωνίζουν» δωρεάν, ρούχα για τα ίδια αλλά και για τους γονείς τους. Διοργανώνουμε κάθε χρόνο χριστουγεννιάτικο παζαράκι, τα έσοδα του οποίου δίνονται για ανάγκες των μαθητών.  Βέβαια σε αυτή την προσπάθεια έχουμε συμπαραστάτες το Σύνδεσμο Γονέων του Σχολείου μας, τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Πάφου, καθώς  και την Ιερά Μητρόπολη Πάφου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω, αφενός την υπερηφάνειά μου για αυτό το «κόσμημα της εκπαίδευσης» που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, από τον Εξοχότατο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου τη βεβαιότητά μου,  ότι το Δημοτικό Σχολείο Πάφου Ε΄– Αγίου Δημητρίου, θα δώσει μια νέα πνοή στην περιοχή, κοιτάζοντας με αισιοδοξία το μέλλον και θα διαγράψει μια λαμπρή πορεία στα χρόνια που έρχονται, γιατί το αξίζουν τα παιδιά της συνοικίας  Μουττάλου, τα παιδιά της Κύπρου μας.

Χαράλαμπος Αβερκίου
Paideia news
Mάιος 2016

  • Παιχνίδια

  • Δραστηριότητες

  • Ανακοινώσεις

  • Ημερολόγιο